lördag 9 juni 2012

Anders Breivik contra Anneli Auer


I våra granländer pågår två märkliga rättegångar. I båda yrkar åklagaren på livstids fängelse. I Norge rannsakas Anders Breivik. I Finland fyrabarnsmamman Anneli Auer. Båda målen har en mystisk bakgrund, Breivik säger sig arbeta som Tempelriddare. Anneli anklagas för att vara satanist, som offrat sin man enligt sektens regler.

Breivik har erkänt mord som ger lagens högsta straff. Anneli Auer däremot är helt oskyldig. Men svensk press har utpekat henne som en brutal mördare. Båda har genomgått en sinnesundersökning. I fallet Breivik är resultatet ännu ovisst, men Anneli konstaterades ha ett ovanligt stark psyke.

Mordet begicks i december 2006. Expressen 2010-06-23: "Slog ihjäl maken när barnen låg och sov". Så var det faktiskt inte alls inte ens i åklagarens fantasier. Dessutom var tingsrätten oenig.

Frågan har dagligen avhandlats i finska media under 5,5 år. Anneli har redan suttit inne två år. Hovrätten släppte henne fri i brist på bevis redan före den friande domen. Hovrätten var enhällig i sin dom. Detta hände ett år efter att svensk media hade glömt henne.

Anneli fick bara vara i frihet 110 dagar. Hon kunde nu berätta om en märklig historia. Åklagaren hade kommenderat en polisman att spela plastpappa för Anneli fyra barn. Anneli gjorde emellertid felet att antyda att polisen inte var impotent. Detta fick polisledningen att tappa humöret.

Åklagaren lämnade in en ansökan om prövning i HD, men detta räckte inte till att på nytt häkta henne. Hon häktades nu istället för att hon hade förgripit sig på sina mindre barn, vid tidpunkten för mordet 2,4 och 7 år. En kortvarig manlig bekant häktades också för våldtäkt mot Annelis två- och fyraåriga flickor.

Varför skriver inte svensk media om detta, med åtminstone någon bråkdel av de resurser som man satsar på Brevik? Orsaken är enkel, finska media har kollektivt ställt sig på åklagarens sida. Argumentet är att "inte kan myndigheterna göra felaktiga anklagelser mot en fyrabarnsmamma som har redan fått lida fem år för falska anklagelser.

Som sagt häktades Anneli med sin f.d. manlige vän i september 2011. I mars var polisutredningen på 3 000 sidor färdig. Då hoppade åklagaren av. I hans ställe kom en annan - kvinnlig - åklagare, som hade förlorat ett annat uppmärksammat mål. Hon väckte åtal efter två dagars genomläsning av de 3 000 sidorna. Rättegången avslutades i femte juni. Ordförande hade inte övertygats om Annelis skuld utan tänkte följa hovrättens exempel och släppa Auer redan före domslutet. Men han fick inte de båda andra domarna med sig. Beslutet blev att Anneli får sitta ytterligare några veckor, vilket finsk media tar som tecken på att Anneli kanske får ett nytt fängelsestraff på 14 år. Så lyder straffsatsen för en rituell våldtäkt på sina egna barn. Finsk media har inte alls rapporterat om att rättens ordförande ville släppa Anneli. Detta gäller således våldtäkt på Annelis egna barn.

Men åklagaren vill även fälla Anneli tillsammans med hennes nioåriga dotter för mordet på maken/pappan. Falska anklagelser om våldtäkt behövs för att visa att Anneli är ond.

Åklagaren har lämnat 2 000 sidor av utredningen till HD för att visa att hovrättens friande dom var felaktig. HD gick genast med att ta upp frågan på nytt. Av 2.000 sidor har HD lämnade ut 400 sidor. En analys av dessa visar att det nya materialet stöder hovrättens friande beslut.
2 kommentarer:

  1. Har Annelis barn blivit verkligen utsatta eller är det Socialen och andra myndigheter som sätter orden i munnen på barnen? Jag anser att det här med Anneli Auer verkar vara mera som häxjakt än som en seriös utredning och beslut i domstol.
    Vad gäller Breivik så är det klart som korvspad. Han har ju medgett och påstår att det var i nödvärn. Så dessa två rättegångar kan man egentligen inte jämföras med varandra, men detta är min personliga åsikt.

    SvaraRadera
  2. Brejviks brott är så uppenbar att rättegången egentligen är onödig, Anneli Auer är lika klart oskyldig, men båda är föremål för samma rättsligt hantering. Det bedrövliga är att svensk media sänder hela dagar om Brejvik, men känner inte alls vad som pågår i Finland.

    Vill du, tutankamon, läsa mera om Anneli? Som du ser skriver jag mycket om henne, ensamt med eget namn. Går det inte att förstå med hjälp av Google-översättning. Hur har du hittat till min sida?

    SvaraRadera