torsdag 4 oktober 2012

Media syyttäjän asialla

Ulvilan surmajutussa ei ole päästy lainkaan eteenpäin. KKO kielsi 2012-09-21 Anneli Auerilta mahdollisuuden puolustautua syytteitä vastaan vapaana ollen. Aikaisemmassa blogissani kerroin että yksin hänen syykseen ovat käräjäoikeuden kaksi naistuomaria laskeneet mitättömän osan siitä rikollisuudesta minkä he uskovat löytäneensä. He käsittävät asian niin, että Jens Kukka on syyllistynyt pahoihin asioihin valtaosalta yksinään. Mutta jossakin olisi Anneli muka ollut auttamassa. Kun nyt jätetään Jens miettimään puolustustaan vankilassa - voitaisiin Anneli vapauttaa tutkimuksen ajaksi. Yksinään hän ei ole tehnyt juuri mitään, mutta istunut vankilassa syyskuusta 2009 lähtien.

KKO ei kuitenkaan yhdistänyt meneillään olevaa suurta tutkimusta Ulvilan surmasta ja Annelin pyyntöä päästä vapaalle jalalle. Uusi esittelijä huolehti Annelin anomuksesta - ei Ulvilan surman esittelijä. Tämä viivyttää ratkaisun antamista koska Auerin vastaukset tuhatsivuisiin syyttäjän kirjelmiin laatia tehdä vankilassa. Syyttämässä on neljä ihmistä ja puoustamassa vain Anneli itse ja asianajaja

Iltalehti ja MTV ovat markkinoineet aivan toista juttua, jolla on etäinen yhteys Ulvilan surman tämän hetkiseen tutkimukseen. Tutkimusjohtaja Juha Joutsenlahti lähetti Auerille huppupäisen kuvan miehestä, joka mahdollisesti oli porilainen näyttelijä Kaj Tanner, jonka naapuri arvellut murhanneen vahngossa Jukka Lahden, ja joka sittemmin pidätettiin. Kuvassa oli siis huppumies. Siitä eivät MTV eikä Iltalehti kerro, mutta Iltasanomat 19.09 on löytänyt Joutsenlahden, joka selvittää asian. Annelille lähetettiin huppumies - ei näytelijä Tannerin valokuva. Tätä asiaa käräjäoikeus on pitänyt niin merkittävänä, että jo vanhentunutta tapausta pitäsi ryhtyä käsittelemään oikeudessa.

Lehtijutut perustuvat osapuolten Vaasan hovioikeuden  jättämiin kirjelmiin (65s.). Sen sijaan Porin käräjäoikeuden päätös on edelleen salainen. Salaista päätöstä kuitenkin osapuolet kommentoivat. Näin on myös jäänyt salaiseksi Joutsenlahden Annelille lähettämä huppumiehen valokuva. Olennaista on kuitenkin, että huppumiehen kuva ei mitenkään antanut perusteita osoittaa Tanneria kun Anneli kutsuttiin tunnistamaan. Anneli perusteli valintansa näin

Kolmonen muistutti murhaajaa. Siitä on jo kauan aikaa ja en voi täydellä varmuudella sanoa, että on se, mutta samaa näköä on. Kasvonpiirteet täsmäävät muistikuviini. Silmien muoto ja koko vastaavat, silmien etäisyys toistaan vastaa. Silmäkulmien alue on samanmuotoinen. Nenästä muistan, että tällä oli samankokoinen ja samanmuotoinen nenä kun sillä murhaajalla. Posket muistuttivat ja sopivat tähän kuvaan. Vartalosta tämä näytti tasapaksulta. Muistaisin että tekijä oli isompi kun tämä kolmonen."


Hovioikeus pysäytti Joutsenlahden syyttämisen.

Syytettä Joutsenlahtea vastaan ei nostettu lain määräämässä ajassa. Laki antaa mahdollisuuden syytteen nostamiseen myöhemminkin, mutta edellytyksenä on että”…erittäin tärkeä yleinen etu vaatii vanhentumisajan jatkamista.”
Olennaista on siis onko Anneli Auerille lähetetty kuva sellainen, että se saattoi johtaa väärän miehen tuomitsemiseen Ulvilan surmasta. Kaukana siitä. Porilainen näyttelijä Kai Tanner oli pidätettynä muutaman päivän jo ennen tunnistusta. Pian tunnistuksen jälkeen hänet vapautettiin. Tunnistuksella ei ollut olennaista merkitystä - ei pidätyksessä eikä vapauttamisessaNyt on jouduttu merkilliseen tilanteeseen kun Iltalehti julkaisi ensimmäiset syytökset Joutsenlahden ”virkavirheestä” ennen kuin ne saavuttivat edes syytetyn. Hovioikeus yllätti julkaisemalla osapuolten kirjelmät asiasta ja vielä päättämällä, että käräjäoikeuden päätös perutaan. Tämä peruttu päätös on kuitenkin vieläkin salainen. Sen keskeinen asia on se valokuva, joka on lähetetty etukäteen Auerille ja kuvat joiden perusteella tunnistamista on valmisteltu.

A-studio jatkaa siitä mihin hovioikeus  lopetti "virkarikoksen" paljastamisen. Kai Tanner esittää vain omat syytöksensä Joutsenlahtea vastaan. Kaikki asiatiedot ovat vielä salaisia. A-studio otsikoi ”Tanner saa vihdoin puhua”. Asianosaisena meneillään olevassa virkarikosasiassa hän voi puhua omista asioistaan, käräjäoikeuden päätös on salainen. A-studiolla on tarpeeton kiire puutua asiaan juuri kunnallisvaalien aattona. Juha Joutsenlahti on kokoomuksen ehdokkaana.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar