onsdag 11 juli 2012

Läpimurto mediassa


YLE:n A-studio ja HS kuukausiliite tekivät erinomaista työtä, aukoivat Ulvilan surman pahimmat solmut. A-studio kertoi, että Ulvilan surmsta tulee lopullinen tieto maan parhaan dokumentin tekijän Pekka Lehdon toimesta. Nyt näytettiin kuinka Pekka tekee työtään Annelin kintereillä ja mikä Anneli Auer on miehiään. HS Anu Nousiainen on parissa kuukaudessa luonut kattavan kuvan siitä, mitä dokumentit kertovat asiasta. Kun istuin KKO:n arkistossa hän soitti ja istuimme pari tunnin lounaan, jonka aikana kerroin mikä ovat ne lähteet, jotka osoittavat että Anneli on syytön. Tämän jälkeen on Anu kaivanut esiin kaiken vastakkaisen aineisto sen, jota on käytetty Annelin tuomitsemiseen käräjäoikeudessa.. Pätevimmän kommentin artikkeliin on antanut Professori Jyrki Virolainen:
Monet seikat, joita sanotussa HS:n jutussa on käsitelty otsikkojen "syytön" alla, osoittavat, ettei ulkopuolisen tekijän mahdollisuutta voida sulkea pois.

Siis Anneli vapautetaan, jos HS aineisto on tuomion perustana. Kun nyt oikeuslaitos etsii ulospääsyä mahdottomasta tilanteesta on valtalehden tiedoilla suuri merkitys.

Netissä reaktiot ovat jääneet vaisuiksi. Vauva.fi ja Suomi24.fi sisältää spontaaneja, nyt Annelille myönteisiä tokaisuja. Murha.info'ssa on hysteria päässyt valloilleen. Uusi keino on että ihmisiä ei mainita heidän omilla nimillään. Näin häviää se viimeinenkin hitunen empatiaa. AA:ta ja Lapsi1:stä voidaa panetella mielin määrin, valheesta on tullut se ainoa "totuus". Kaikki lukijat kuitenkin tietävät, että parjaamisen kohteena ovat Anneli ja Amanda.

Valitettavaa, että blogia ohjataan Espanjasta ja Tallinnasta. Tietoa blogilaisilla olisi vaikka millä mitalla, mutta ne tosiasiat, jotka kyseenalaistavat Annelin ja Amandan panettelun suljetaan pois keskustelusta. Niille, jotka ovat myös kirjoittaneet vapaammassa, moderoidussa blogissa <hejac.com> annetaan viikkoja kestävä kirjoituskielto. Nyt jos koskaan on syytä puuttua sihen kuinka <murha.info> panettelee ihmisiä. Tätä on jatkettu viisi vuotta, eivätkä Suomen viranomaiset vielä ole puuttuneet siihen. Päinvastoin kerskuvat kirjoittajat, että he ovat tehneet poliisi-ilmoituksen jostakin - Suomen poliisille.

Käräjäoikeuden erimielisen päätöksen avaaminen on jäänyt sekä mediassa, että netissä tekemättä. Kuten osoitan artikkelissa ”Anneli vapaaksi…” ovat Annelin rikokset luokkaa; kolme kuukautta vankeutta tai sakkoa. Niistäkin Anneli valittaisi, mutta vapaana ollen. Hänestä tulisi meidät olohuoneisiimme pidetty vieras kun media haastattelisi häntä päivittäin eurokriisin ohella. Hän on miellyttävä esiintyjä ja uskomattoman elämänkokemuksen lähde.

Sitten arvostelu.

Hesalta on lipsahtanut Amandan toimet. Perustana ovat tytön lukuisat haastattelut, joista on aikaa myöten tullut kuulusteluja, joissa poliisi yrittää saada hänet perumaan murhaajan näkemisen. Hätäpuhelun lopussa Amanda meni katsomaan mitä murhahuoneessa oli tapahtunut ja päästi vihlovan huudon. Aikaa oli kulunut hätäpuhelun alkusta 03.14

Anu Nousiainen kirjoittaa, että vasta huudon jälkeen Amanda näki murhaajan poistuvan. Näin ei voinut olla. Asia selviää murha.infon keskustelijan, nimimerkki Alpon tekemästä animaatiosta. Alpo osoitta, että murhaaja poistui hetkellä 02.42, siis heti kun Amanda oli ojentanut puhelimen äidilleen keittiössä, Hän otti askeleen olohuoneeseen, josta näkee juuri ja juuri takkahuoneen ikkunan, mutta ei Jukan ruumista.


A-studio toimi median pohjalta,  mutta Internetin kuvaaminen jäi Annelin kolmen ystävän blogin varaan. Se läpimurto, joka nyt tapahtui, jäi huomaamatta kun ei tullut esiin, että lehdet ovat olleet yksipuolisia Annelin syyllisyyden todistajia. Aikaisemmasta A-talk-ohjelmasta muistan, että se tehtiin vapauttavan tuomion ja uuden pidätyksen jälkeen yksipuolisella miehityksellä. 

Jyrki Virolainen:”…asetelma eilisessä A-talkissa oli sikäli erikoinen, että vahvaa syyttäjä- ja poliisirintamaa vastassa ei ollut puolustuksen edustajaa.”

Nyt A-studiota ei voi syyttää muusta kuin neutraalisuuteen pyrkimisestä. Ei Pekka Lehto voi olla ottamatta kantaa asiaan, josta hän tietää enemmän kuin kukaan muu. Viime kädessä hänen filminsä kertoo totuuden - kävi sitten oikeusasteissa kuinka tahansa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar