fredag 7 februari 2014

Tutkimus Ulvilan surmasta on mennyt vinoon kolmessa vaiheessa

Ulvilan surman tutkinnassa tapahtui kolme käännettä, jotka yksi toisensa perään suuntasivat tutkimuksen entistä kauemmaksi Ulvilan surman ratkaisusta.  Ensimmäinen syntyi heti murhan jälkeen kun kolme kokenutta tutkijaa, päällikkö Juha Joutsenlahti, tutkimuksen johtaja Kare Koskinen ja tekninen tutkija Matti Mäkinen tulivat nopeasti siihen tulokseen, että kysymyksessä ei ollut perhesurma. 

Joutsenlahden itsevarmuus

Vuoden 2013 käsittely Satakunnan käräjäoikeudessa rakentui näiden kolmen tutkijan todistusten varaan. Mutta heitä vastassa olivat 3-4 alemman tason tutkijaa, jotka olivat siinä vakaassa uskossa, että Anneli Auer oli murhannut miehensä. Epäselväksi jäi missä määrin he tiesivät tämän jo tutkimuksen alussa.

Rikospaikan tutkiminen suoritettiin tavanmukaisesti, mutta se ei tässä tilanteessa ei riittänyt. 
- Annelin syyllisyyttä murhaan olisi pitänyt tutkia vielä perusteellisemmin, Annelin osuutta olisi voitu kovistella tuoreeltaan, 
- Amandaa, joka näki murhaajan olisi poliisin pitänyt kuulustella juuri tästä asiasta. Sekä poliisit että myöhemmin psykologit yrittivät saada esiin murhayön tapahtumia, mutta mitään punaista lankaa ei löytynyt Amandan kertomukset ovat hajanaisia kaikessa muussa kuin murhaajan näkemisessä, mutta se ei ollut keskeistä kuulustelussa.
- Annelin jälkiä oli pitänyt etsiä murhahuoneessa, niitä kaipaa tuomari Ilveskoski. Kaikista lattialla olleista verisistä jalanjäljistä olisi pitänyt tehdä perusteellinen selvitys.

Epäilemättä kokeneen tutkimuksen johtajat vaistosivat oikein, mutta syventävät tutkimukset olisivat vahvistaneet Annelin syyttömyyden. Niitä tehtäessä olisi varsinainen murhaaja tosin saanut etumatkaa. Hyvin vakava virhe oli, että väärän DNA:n perusteella torjuttiin mahdollisia syyllisiä. 
Ensimmäinen vaihe, joka vei tutkimuksen harhaan  oli siis Joutsenlahden itsevarmuus.

Mannerin ”tunnustus”

Kahden vuoden tutkimustyön jälkeen keskityttiin tekemään Annelista syyllinen. FBI:ltä tilattiin lausunto, jonka piti osoittaa, että ulkopuolista murhaaja ei ollut talossa. Taloon järjestettiin salakuuntelu ja perheeseen solutettiin poliisi. Hätäpuhelu litterointiin väärin. Mitään Annelin syyllisyyteen viittaavaa ei kuitenkaan saatu esiin vaikka tutkimusjohtajaksi valittiin Tapani Santaoja, joka oli tutkimusjohtajaksi tullessaan vielä vakuuttuneempi Anneli syyllisyydestä - kuin Joutsenlahti oli ollut syyttömyydestä. Näin meni 12 kuukautta syyskuusta 2008 syyskuuhun 2009. Mitään syyllisyyden todistamiseksi tarvittavaa aineistoa ei löytynyt.


Tunnustuksen puristaminen Annelista jäi viimeiseksi keinoksi. Annelin puolustusasianajaja Juha Manner antoi sille tukensa. Santaoja ihmetteli todistaessaan nyt Satakunnan käräjäoikeudessa, että Manner ei seurannut kuulusteluja edes jälkikäteen. Annelille annettiin tieto, että murhapaikalta ei voinut olla ulkopuolista murhaajaa. vaikka murha tapahtui Annelin soittaman hätäpuhelun ollessa auki. Puhelua ei annettu Annelin kuultavaksi vaan poliisin äänikuuntelijan Tuija Niemen väärä litterointi, josta oli jätetty pois osa siitä, että Jukka huusi tavan takaa Annelia avuksi. Manner oli mukana vain muutamassa tunnustuksessa ja esitti niissä tarpeettomia kysymyksiä.
Lehdistö julkaisi laajasti poliisin antaman tiedon Annelin tunnustuksesta, mutta vasta kun se oli saanut Mannerin vahvistuksen. Viikko julkistamisen jälkeen Manner osoitti mikä oli tunnustuksen juriidinen tavoite. Iltalehden otiskko huusi näin 2009-10-05
Anneli Auerin puolustus: Surma oli hätävarjelua

Ensimmäisen kerran alkoi Anneli epäillä tunnustustaan kuulustelussa 2009-10-20. Se oli kuitenkin myöhäistä. Mannerin suunnitelma, että hänen asiakkaansa voisi saada lievän tuomion tai jopa vapautua kokonaan hätävarjeluksena tehdystä surmasta, jäi pysyvästi asian oikeuskäsittelyyn. Sekin piti sisällään sen. että Anneli oli surmannut miehensä. Vapauttavat tuomiot ovat perustuneet siihen, että tunnustuksen syyllistävä merkitys kielletään. Käräjäoikeudessa on tunnustus elänyt osana langettavaa tuomiota.

Tunnustus dominoi ensimmäistä langettavaa tuomiota käräjäoikeudessa, sen vaikutus poistui tilapäisesti kun hovioikeus totesi tunnustuksen mitättömäksi, mutta palasi toisella KO kierroksella 2013 joulukuussa näin:
Mainitut seikat huomioon ottaen Auerin syksyllä 2009 esittämää vaihtoehtoista
tapahtumainkulkua ei voida suoraan sulkea pois, joskaan asian ratkaisua ei
voida pelkästään siihen perustaa.
Tähän asiaan tarttui Vaasan HO laajasti, loppupäätelmäksi tuli, että niitä todisteuksia, joita Anneli oli antanut "tunnustuksensa" aikana ei ylipäätään voida käyttää syyllisyden vahvistamiseksi.

Tätä vaihetta  voisi kutsua Mannerin tunnustukseksi.

Sijaisvanhempien kasvatus.

Uusi kausi alkoi kuitenkin jo heti käräjäoikeuden tuomion jälkeen. Auerin neljä lasta oli sijoitettu hänen veljensä ja vaimon lapsettomaan kotiin. Sijaisvanhemmilta puuttui kaikki kokemus lastenkasvatuksesta ja heille työnnettiin neljä traumatisoitunutta lasta. Kaiken lisäksi korvaus vuonna 2011 jäi 5.800 euroon. 

Sijaisvanhemmat hyväksyivät elinkautisen tuomion ja valmistautuivat sen seurauksiin kolmen lapsen 6v. 8v. ja 11v. hoidossa. Amanda 13, joka oli nähnyt murhaajan ja tiesi tuomion olevan väärän, siirrettiin laitoshoitoon. Muiden lasten eristäminen suvusta, ennen kaikkea isovanhemmista alkoi.  Isovanhempia oli tavattu Annelin vankilassa olon aikana kerran kuussa. Sijaisvanhempien ”kasvatus” kohdistui Amandan mustamaalaukseen. Isänpäivänä, lokakuussa eivät pienet lapset eivät enää halunneet tavata Amandaa.

Talven 2010-11 aikana varmistui sijaisperheessä kuva siitä, että äiti oli todella murhaaja. Se törmäsi raskaasti hovioikeuden yksimieliseen vapauttavaan päätökseen toukokuussa 2011. Se perustui paljolti siihen, että Amandan uskottiin nähneen murhaajan hyppäävän ulos rikotusta ikkunasta. Tässä tilanteessa alkoi toimia uusi sekaannus, jota voimme kutsua sijaisvanhempien kasvatukseksi. Hovioikeuden vapauttavaa tuomiota vastaan kehitettiin aivan uusi tarina murhayön tapahtumista. Puhemieheksi tuli Auerin poika, joka oli - jo kun äiti vangittiin 2009 - kertonut sen vähän minkä tiesi murhayön tapahtumista. Se vastasi hovioikeuden tuomiota. 

Anneli ei saanut koota lapsiaan yhteiseen kotiin, vaan pienet lapset vietiin pitkälle merimatkalle, josta palattiin videoidun kertomuksen kanssa. Auerin pojan mielikuvituksessa Amandan pahuus oli saanut valtavat mittasuhteet. Se olikin sisar joka murhasi isän, äiti vaan auttoi lavastuksessa, rikkoi ikkunan ja järjesti ulkopuolisen murhaajan jälkiä asuntoon.

Pojan tarinat eivät sellaisenaan riittäneet muuhun kuin, että korkein oikeus palautti murhajutun uudelle kierrokselle Siksi poika joka ei halunnut muuttaa äidin luo keksi vielä lisää pahuutta, jossa Amanda oli keskeinen, Mukaan tuli myös Annelin poikaystävä Jens Kukka (aika 2007/03-2008/08). Tarinan mukaan Amanda, Jens ja Anneli olivat harrastaneet ryhmäseksiä, johon myös pienemmät lapset ja naapurin lapset oli pakotettu.

Pojan tarinat käynnistivät laajan oikeusmyllyn, joista korkein oikeus valitsi tärkeimmäksi lasten seksuaalista hyväksikäyttöä koskevan jutun. Juttu vedettiin rivakasti kahdessa vuodessa läpi Turun käräjä- että hovioikeudessa, mutta samalla tutkijajoukolla, joka oli toteuttanut Porissa murhan uuden tutkimuslinjan. Nyt se odottaa päätöstä korkeimmassa oikeudessa.

Syksyllä 2013 pääsi oikeudenkäynti Ulvilan murhasta jatkumaan samassa Satakunnan käräjäoikeudessa, jossa oli ensimmäinen elinkautistuomio annettu tuomariäänin 2-1.

Prosessi oli kuitenkin jo rikkoutunut. Käräjäoikeus ei voinut esittää keskeisiä todistuksia julkisesti kun katsottiin, että se mistä oli puhuttu salaisessa lsh-jutussa oli salaista myös murhajutussa. Myös osapuolten kommentointi keskeisiin todistuksiin jouduttiin tekemään suljetuin ovin, syyttäjän tahdon mukaisesti.

Tuomio oli kaikin tavoin yllättävä. Ne uudet todistukset, jotka KKO oli nähnyt syynä uuteen oikeudenkäyntiin jätettiin  huomiotta ja vanhoja aineistoja tulkittiin kolmella eri tavalla. Juntikka ja Ilveskoski katsoivat, että murha oli tapahtunut Hätäpuhelun aikana, mutta Santamaa katsoi, että Jukka Lahti oli kuollut jo kun Anneli soitti hätäpuhelun. Tämä perustuu Auerin pojan tarinaan, jota sitä tukee poliisin äänikuuntelija Tuija Niemi. Hän on sovittanut kuuntelunsa tilanteen vaatimalla tavalla.


Tuomiota annettaessa Juntikka ja Santamaa - erilaisesta tapahtumien kuvauksesta huolimatta - sopivat elinkautisessa kun taas Ilveskoski katsoi, että murhasta jäi riittävä epäily. Yhteistä Satakunnan tuomareille on kuitenkin se, että he katsovat, että Amanda ei nähnyt murhaajaa. Hovioikeuden tuomiolta putosi siis pohja. Tämä oli mahdollista kun Amanda todistajana ei sanonut muistavansa mitään murhayön tapahtumista.

3 kommentarer:

 1. Mikä tässä tutkinnassa on Pauli Kuusirannan rooli? Hän toimi Juha Joutsenlahden esimiehenä ja otti tältä tutkintavastuun 2008. Kuusiranta eläköityi maaliskuussa 2010 ja näin hän muisteli tätä po. rikostutkintaa:

  – Ulvilan murhatutkinta on ollut puolestaan kaiken haasteellisen, olenkin sanonut sen olevan vuosisadan juttu. Hieno asia, että nyt olemme tässä tilanteessa. Syyttäjä julkistaa syytteen viikon kuluttua. Minun mielestäni juttu on selvä, kertoo Pauli Kuusiranta.

  http://yle.fi/uutiset/rikosylikomisario_pauli_kuusiranta_passissa_viimeisena_tyopaivanaan/1535954

  SvaraRadera
  Svar
  1. Näiden poliisien välien tutkimisessa ei pääse mihinkään. Manner koittaa kysyä Santaojalta tästä asiasta, mutta tämä vetäytyy Kuusiranan taakse. Hän muka teki kaikki pahat päätökset. Kuuntee itse

   https://www.dropbox.com/s/charqpirjlgxquv/048_Santaoja_63DC.wav

   Radera
 2. Ainut totuus jutussa on Suomen hallinnon loputon kyvyttömyys ja mädännäisyys.

  "Tekinen näyttö" revittiin tukemaan syyllisyytä, jonka puolesta vain asiat rivien välistä puhuivat, jos sielläkään.

  Nero, jos sen teki, muuten saa sympatiani taas yhtenä sikailun kohteena. Auer on joka tapauksessa kaikista paras! :)

  SvaraRadera